De Nachtsuper

GEVAREN LACHGAS

Lachgas heeft in het verleden een onschuldig karakter gehad. Door de recente media-aandacht is dit echter wel verleden tijd. Wij hebben mensen altijd al gewaarschuwd voor het gebruik van lachgas en hebben dan ook altijd informatie verschaft over de risico’s en hoe je deze risico’s kunt inperken door correct en gematigd gebruik. Op deze pagina, welke wij op de oude website al vanaf maart hadden (de opening van De Nachtsuper), geven wij een zo goed mogelijk beeld weer van de risico’s.

ALLES OVER LACHGAS

Lachgas wordt voor veel doeleinden gebruikt, denk hierbij aan het gebruik in medische doeleinden, het spuiten van slagroom en zelfs in de autoindustrie wordt het gebruikt. Lachgas wordt de laatste tijd ook veel als partydrug gebruikt en net zoals elke andere drug (of middelen als alcohol en tabak) zijn er risico’s aan gebonden. Wij verkopen natuurlijk lachgas, maar wij willen ook iedereen duidelijk maken dat het niet geheel zonder gevaren is. Wel is bewezen dat bij het gebruik van medisch lachgas de risico’s zeer beperkt zijn bij gematigd gebruik (maximaal 10 ballonnen op een avond, niet vaker dan één keer per week). Er is echter veel minder onderzoek gedaan naar het gebruik van lachgas in slagroompatronen, waardoor hier nog veel over onbekend is.

WAT ZIJN DE RISICO'S VAN LACHGAS?

Als je te lang in een ballon in- en uitademt is er een kans dat je last krijgt van zuurstoftekort. Hierdoor kun je bijvoorbeeld misselijk worden, duizelig en het kan zelfs leiden tot bewusteloosheid, waardoor je vervelend kan vallen. Om de risico’s kleiner te houden; doe slechts één patroon in de ballon, ga zitten of liggen als je lachgas gaat gebruiken en gebruik niet te veel lachgas achtereen. Als je lachgas uit een tank haalt, maak de ballonnen dan ook niet te groot.

Als je lachgas gebruikt als je verkouden bent, zijn er extra risico’s aan verbonden. Door het gebruiken van lachgas kan er extra druk in het hoofd komen en kan er een trommelvlies springen. Dit doet pijn aan je oor en kan zelfs blijvende gehoorschade geven. Knijp ook niet je neus dicht bij het gebruiken van lachgas, niet alleen heeft dit geen zin, maar het maakt het gebruik van lachgas ook risicovoller.

Gebruik nooit lachgas direct vanuit de slagroomspuit of tank, hierdoor kunnen je lippen, mond en zelfs je longen bevriezen.

Het gebruik van lachgas uit patronen zorgt ervoor dat je kleine metaaldeeltjes inademt. Het is onbekend of en hoe schadelijk dit is.

Het is niet bekend wat lachgas doet bij het ontwikkelende brein, waardoor het gebruik door jongeren sterk wordt afgeraden. Hierom verkopen wij ook niet aan mensen onder de 18 jaar.

Als je veel en regelmatig lachgas gebruikt kan je hierdoor minder vruchtbaar worden of het aanmaken van zaadcellen en rode bloedcellen verstoren.

Als je voor langere tijd veel lachgas gebruikt kan je een acuut tekort aan B12 krijgen. Dit kan leiden tot neurologische stoornissen en bloedarmoede. Kenmerken hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten). Het is niet bewezen dat het innemen van een B12-supplement deze problemen kan verhelpen. Heb je last van eerdergenoemde symptomen? Stop direct en schakel desnoods medische hulp in.

Pas op voor het combineren van lachgas met andere verdovende middelen (drugs en/of alcohol). Verschillende drugs versterken het effect van lachgas, ook kunnen er ademhalingsproblemen optreden bij overmatig drankgebruik in combinatie met lachgas.

Je kan verslaafd raken aan het gevoel dat je krijgt bij het gebruiken van lachgas. Hierdoor wil je steeds meer gebruiken. Daarnaast treedt er ook gewenning op. Je hebt steeds meer lachgas nodig voor hetzelfde effect. In het kort: lachgas brengt, net als elk ander verdovend middel, risico’s met zich mee. Voor meer informatie; check het Trimbos-instituut of Jellinek.

Dit artikel hebben wij samengesteld met het gebruik van onder andere bronnen als het Trimbos-Instituut.